Impotentie is een veel voorkomend probleem waar mannen hun hele leven last van kunnen hebben. Veel factoren kunnen bijdragen aan impotentie, waaronder leeftijd, medische aandoeningen en keuzes in levensstijl. Hier zijn enkele belangrijke dingen die u moet weten over impotentie en de oorzaken ervan:
Impotentie treedt meestal op wanneer de man geen erectie kan krijgen of behouden door problemen met de bloedstroom of de zenuwfunctie. Oorzaken van impotentie zijn onder meer diabetes, hartaandoeningen, een laag testosterongehalte, prostaatkanker en vele andere gezondheidsproblemen.
Als u problemen hebt met uw erectie, is het belangrijk een arts te raadplegen voor een juiste diagnose. Nadat uw arts de oorzaak van uw impotentie en eventuele bijbehorende medische aandoeningen heeft vastgesteld, kan hij of zij u medicijnen of behandelingen voorschrijven om uw vermogen tot seks te verbeteren. In dit artikel leest u meer over impotentie en wat u eraan kunt doen.
Wat is impotentie precies?
Impotentie is een aandoening die mannen en, in mindere mate, vrouwen treft. Impotentie treedt op wanneer iemand moeite heeft om een erectie te krijgen of te behouden tijdens seksuele activiteit. Impotentie kan het gevolg zijn van een groot aantal factoren, waaronder leeftijd, gezondheidstoestand, medicijnen en genetica. Symptomen van impotentie kunnen zijn: moeite met het krijgen of behouden van een erectie, verminderd seksueel verlangen, problemen met het orgasme en verminderde seksuele activiteit. Veel mensen met impotentie zoeken behandeling bij een seksuoloog of arts. De behandelmogelijkheden voor impotentie variëren afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Als de oorzaak behandelbaar is, kan de behandeling bestaan uit veranderingen in levensstijl (zoals stoppen met roken of drinken), medicijnen (zoals Viagra), chirurgie (bijvoorbeeld penisimplantaten of vaginoplastiek) of een combinatie van deze benaderingen.
Impotentie en veroudering
Impotentie is een veel voorkomend probleem bij oudere volwassenen. Het aantal oudere mannen en vrouwen met impotentie is de afgelopen tien jaar verdubbeld. Er zijn verschillende redenen voor deze toename. Eén reden is dat veel ouderen door gezondheidsproblemen, zoals artritis of een slechte bloedsomloop, niet meer in staat zijn tot seksuele activiteiten. Andere redenen zijn veranderingen in de hormoonspiegel, psychologische factoren en een verminderde testosteronproductie. Impotentie gaat vaak samen met andere problemen, zoals kwetsbaarheid, depressie en verminderde mobiliteit. Onbehandeld kan impotentie leiden tot gevoelens van schaamte en isolement. Het is belangrijk dat oudere volwassenen deze problemen melden, zodat ze de hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben.
Impotentie op jonge leeftijd
Uit een studie blijkt dat ongeveer een op de vijf mannen boven de 40 jaar te maken krijgt met erectiestoornissen. Bij mannen onder de 40 jaar is dat één op de zes. Ondanks de vooruitgang in medische behandelingen worstelen veel jonge mannen nog steeds met impotentie. Er is niet één oorzaak, maar factoren die kunnen bijdragen zijn genetica, hormonen, keuzes in levensstijl en ziekten. Onbehandeld kan impotentie leiden tot emotioneel leed en relatieproblemen. Veel mannen vinden verlichting door verstandig gebruik van medicijnen en therapieën zoals penisinjecties of chirurgie. Als u echter last hebt van erectiestoornissen en meer wilt weten over uw mogelijkheden, neem dan contact op met uw arts.
Impotentie bij ouderen
Ouderen hebben meer kans op erectiestoornissen (ED) dan enige andere leeftijdsgroep. Dit komt deels door de natuurlijke afname van de testosteronproductie bij het ouder worden. Daarnaast kunnen medicijnen en andere medische aandoeningen ook leiden tot ED. Veel oudere patiënten zijn zich niet bewust van hun aandoening en zoeken geen behandeling. Helaas kan onbehandelde ED leiden tot meer angst en depressie, wat zowel het individu als zijn relaties kan beïnvloeden. Gelukkig zijn er veel behandelingen beschikbaar voor ED bij ouderen. Tot de behandelingsmogelijkheden behoren medicijnen, chirurgie en psychotherapie. Het is belangrijk dat oudere patiënten hun aandoening begrijpen en zich zo snel mogelijk laten behandelen als ze problemen ondervinden met seksuele activiteit.
Impact van impotentie op sociaal leven en intimiteit
Impotentie heeft een aanzienlijke invloed op het sociale leven en de intimiteit. Mensen die impotent zijn, hebben vaak het gevoel dat ze niet volledig kunnen deelnemen aan sociale activiteiten en relaties. Dit kan leiden tot gevoelens van isolatie en eenzaamheid, wat een negatieve invloed kan hebben op de algemene levenskwaliteit. Impotentie tast ook het vermogen tot geslachtsgemeenschap aan, wat voor beide partners een bron van frustratie kan zijn. In sommige gevallen kan impotentie worden veroorzaakt door fysieke of psychologische problemen, die behandeld moeten worden. In de meeste gevallen kan impotentie echter effectief worden behandeld met medicijnen of therapie. In het algemeen heeft impotentie een aanzienlijke invloed op het sociale leven en de intimiteit en moet het door de betrokkenen serieus worden genomen.
Oorzaken van impotentie
Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van impotentie. Enkele van de meest voorkomende oorzaken zijn
1) Laag testosteronniveau – Dit kan het gevolg zijn van aandoeningen zoals primair of secundair hypogonadisme, leeftijd, letsel of ziekte. Testosterontherapie is vaak succesvol in het herstellen van normale niveaus en het oplossen van impotentie.
2) Caverneuze sclerose – Dit is een aandoening waarbij één of meer holtes in de wand van de penis krimpen. Hierdoor kunnen erecties moeilijk of onmogelijk worden. Behandelingsmogelijkheden zijn chirurgie en medicamenteuze behandeling.
3) Diabetische neuropathie – Dit is een aandoening die de perifere zenuwen in het hele lichaam aantast, waaronder de zenuwen die de penis van bloed voorzien. Hierdoor kan de erectie van de penis verminderd of zelfs helemaal wegvallen. Behandelingsmogelijkheden zijn medicatie en een zenuwsparende operatie.
Impotentie en testosterongehalte
Er bestaat een algemene misvatting dat het testosteronniveau direct verband houdt met seksuele potentie. In feite ervaren veel mannen impotentie als gevolg van een laag testosterongehalte. Hoewel er niet één oorzaak is voor impotentie, kan een laag testosterongehalte het gevolg zijn van verschillende factoren, waaronder leeftijd, genetica en keuzes in levensstijl. Gelukkig zijn er manieren om je kansen op een lagere testosteronspiegel te verbeteren en impotentie te overwinnen. De eerste stap is een evaluatie door uw arts of specialist. Deze zal helpen eventuele onderliggende gezondheidsproblemen op te sporen die je lage testosteronspiegel kunnen veroorzaken en je de juiste behandeling bieden. Daarnaast kan het aannemen van gezonde leefgewoonten zoals lichaamsbeweging en een evenwichtig dieet helpen om je algehele testosteronniveau te verhogen. Als deze maatregelen niet werken of als je nog steeds problemen hebt met erectiestoornissen, kunnen medicijnen zoals testosteronvervangingstherapie geschikt voor je zijn.
Oorzaken van een laag testosterongehalte bij mannen
Een laag testosterongehalte kan door een aantal zaken worden veroorzaakt, waaronder leeftijd, genetica, keuzes in levensstijl en gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken van een laag testosterongehalte bij mannen:
-Leeftijd: Het testosteronniveau daalt van nature als je ouder wordt. Dit komt omdat je lichaam minder testosteron produceert naarmate je ouder wordt. Tegen de tijd dat je 70 bent, bijvoorbeeld, kan je testosterongehalte nog maar 60% zijn van wat het was toen je 30 was.
-Genetica: Sommige mensen worden geboren met een lager dan gemiddeld testosteronniveau. Dit wordt hypogonadisme genoemd. Ongeveer 25% van de mannen heeft een bepaalde mate van laag testosteron als gevolg van de genetica.
-Leefstijlkeuzes: Sigaretten roken en alcohol drinken kunnen beide de hoeveelheid testosteron die je lichaam aanmaakt verminderen. Ook overmatige lichaamsbeweging kan de hormoonproductie verminderen.
Wat zijn de symptomen van impotentie?
Wanneer mannen last hebben van erectiestoornissen (ED), kan dat leiden tot een aantal verschillende symptomen. Deze omvatten problemen om een erectie te krijgen, problemen om een erectie te behouden en het onvermogen om geslachtsgemeenschap te hebben. Enkele van de meest voorkomende symptomen van ED zijn:
– Moeite met het krijgen van een erectie.
– Problemen met het behouden van een erectie.
– Verminderd seksueel genot.
– Pijn bij het proberen te vrijen.
– U schaamt zich voor uw probleem.
Er is geen pasklare oplossing voor ED, want elke man reageert anders op een behandeling. Er zijn echter enkele dingen die u kunt doen om de symptomen te verlichten en uw levenskwaliteit te verbeteren. Raadpleeg een arts voor een diagnose en verwijzing naar een gekwalificeerde zorgverlener die u kan begeleiden bij behandelingen en advies kan geven over hoe u het beste met uw aandoening kunt omgaan.
Hoe wordt impotentie vastgesteld?
Een van de meest voorkomende redenen om medische hulp te zoeken is impotentie. Impotentie kan een zeer frustrerende aandoening zijn en kan leiden tot een aantal verschillende problemen in zowel het persoonlijke als het huwelijksleven. De diagnose van impotentie kan op verschillende manieren worden gesteld, maar de meest gebruikelijke methode is het afnemen van een anamnese en een lichamelijk onderzoek. Andere methoden zijn bloedonderzoek, beeldvormend onderzoek of psychiatrisch onderzoek. Zodra de oorzaak van impotentie is vastgesteld, hangt de behandeling meestal af van die oorzaak. Andere methoden zijn het controleren op lichamelijke tekenen, zoals een verminderde penisgrootte of problemen om een erectie te krijgen. Als een man symptomen heeft die erop wijzen dat hij impotent is, wordt hij waarschijnlijk doorverwezen naar een arts voor verder onderzoek.
Medicijnen tegen impotentie
Medicijnen tegen impotentie zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder pillen, injecties en crèmes. Sommige medicijnen worden voorgeschreven om specifieke vormen van impotentie te behandelen, terwijl andere algemener zijn en kunnen worden gebruikt om de seksuele functie in het algemeen te verbeteren.
Het meest voorkomende type medicatie dat wordt voorgeschreven bij impotentie is een fosfodiesterase-5 (PDE5)-remmer. Deze medicijnen werken door de activiteit van het PDE5-enzym, dat verantwoordelijk is voor de afbraak van het mannelijke hormoon testosteron, te verhogen. PDE5-remmers worden over het algemeen goed verdragen en kunnen effectief zijn bij de behandeling van veel soorten impotentie.
Andere soorten geneesmiddelen die vaak worden voorgeschreven bij impotentie zijn middelen die de bloedstroom naar de penis verhogen of behandelingen die de erectiele functie helpen herstellen na een mislukte erectie.
Natuurlijke middelen tegen impotentie
Er zijn verschillende natuurlijke middelen die kunnen worden gebruikt om impotentie te behandelen. Sommige mensen merken dat kruiden of supplementen helpen om weer een erectie te krijgen. Anderen vinden dat ontspanningstechnieken of oefeningen hen helpen zich energieker te voelen tijdens de seks. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar waarbij apparaten worden gebruikt om mannen te helpen een erectie te krijgen. Als u een permanente oplossing zoekt, kunnen ook chirurgische ingrepen worden aanbevolen. Wat de remedie ook is, het is essentieel om professionele begeleiding te zoeken als je niet zeker weet welke optie voor jou het beste is.
Conclusie: Wat moet je doen als je impotentie hebt?
Als u een erectiestoornis heeft, zijn er een paar dingen die u kunt doen om uw seksleven te verbeteren. Ga eerst naar uw arts voor een diagnose en de juiste behandeling. Ten tweede, zorg ervoor dat u voldoende lichaamsbeweging krijgt. Ten derde, probeer enkele natuurlijke remedies zoals penisinjecties of testosteron vervangende therapie. Ten vierde: houd je stressniveau onder controle. En tot slot, bedenk dat niet elk probleem oplosbaar is – als je merkt dat je niets kunt doen om je seksleven te verbeteren, is het misschien tijd om professionele hulp te zoeken.